Në kuadër të ditës botërore të shëndesisë u realizua ligjeratë në Tetovë me temë “Shkaqet e depresionit te të rinjët”

Në kuadër të ditës botërore të shëndesisë u realizua ligjeratë në Tetovë me temë “Shkaqet e depresionit te të rinjët” ku ligjëruese ishte psikolge Zana Miftari Reka.

17813867_1268564766525075_1007150706_n

Fjalë përshëndetëse kishte nënkryetarja e AAG-së00 Ganimete Shasivari ku përshendeti të pranishmit dhe tregoi aktivitet që janë ndërmarë për shënimin e ditës ndërkombëtare të shëndetësisë dhe aktivitet që do ndërmer shoqata.


17813776_1268564869858398_2049753519_n

Ligjëruesja në fillim tregoi në përgjithesi për depresionin për shkaqet , simptomat dhe se si AARON BACK ka treguar për depresionin shkaqet dhe arsyet .
Pastaj u fokusua te tema depresionit tek te rinjët ku depresioni karakterizohet me disponim të keq të vazhdueshem, nervoz etj. Ndërsa tek vajzat manifestohet përmes paraqitjes se anoreksis dhe bulemisë, ndërsa tek djemtë përmes konsumimit te alkoolit, substancave narkotike.
Shkaqet e paraqitjes së depresionit janë shumë po disa prej tyre janë :
 • trashëgimia
 • ndryshimet hormonale
 • përjetimet traumatike
 • sëmundjet fizike
 • stresi
 • divorci i prindërve,
 • humbja e ndonjë të afërmi etj.
Si te ju ndihmoje:
 1. Theksoni se ju jeni në anën e tyre
 2. Hiqni të gjitha dyshimet dhe frikat e tyre
 3. Faluni atyre mirëkuptim dhe dashuri
 4. Ofroni ndihmë
Pastaj në fund u hape diskutim dhe pyetje nga të pranishmit.

Leave a Comment