Category: RRETH GRUAS

7 fakte mbresëlënës mbi Hatixhen, bashkëshorten e Profetit a.s

7 fakte mbresëlënës mbi Hatixhen, bashkëshorten e Profetit a.s

-Yasmina Blackburn Shpesh perfshihem ne debate mbi çështjen e grave në Islam. Si vishemi. Si nuk vishemi. Çfarë mendojmë, nuk mendojmë apo duhet të mendonim. Debatoj mbi feminizmin. Çfarë është dhe çfarë nuk është feminizmi. Mendoj se kam krijuar armiqësi të vazhdueshme sepse nuk më intereson të përdor termin “feministe” për të etiketuar veten. Por nëse mund të biem dakord […]

Read more ›
Vajzat myslimane të Korçës, në shkollë që 500 vjet më parë

Vajzat myslimane të Korçës, në shkollë që 500 vjet më parë

Nga Vepror Hasani Vajzat myslimane e frekuentuan shkollën amerikane të vashave që nga dita e parë e çeljes së saj në Korçë, më 23 tetor 1891. E vlerësonin arsimin; me shkollën ishin të familjarizuara prej shekujsh. Korça pati medrese për vajza dhe djem që nga viti 1496. Shkollimi ishte falas; dhuratë e themeluesit të qytetit të Korçës Iljaz bej Mirahori. […]

Read more ›
Kontributi i grave në civilizimin klasik Islam: shkencë, mjekësi dhe politikë (I)

Kontributi i grave në civilizimin klasik Islam: shkencë, mjekësi dhe politikë (I)

E enjte, 24 Dhjetor 2015 Me anë të hulumtimeve për  kontributin e gruas Myslimane në fusha të ndryshme të civilizimit klasik Islam, si në transmetim të haditheve, jurisprudencë (fik), letërsi e edukim, deri tani, disa burime përmendin rolin e gruas që ka pasur në zhvillimin e shkencës, teknologjisë dhe mjekësisë në traditën Islame. Autor: Salim Al-Hassani Një  numër i konsiderueshëm […]

Read more ›
Gratë e shquara nga Prishtina e Beogradi për normalizimin e marrëdhënieve

Gratë e shquara nga Prishtina e Beogradi për normalizimin e marrëdhënieve

E mërkurë, 09 Dhjetor 2015 Akademia e Dialogut e OSBE-së, me fokus përfshirjen e grave nga Prishtina dhe Beogradi në dialog dhe politikë-bërje, përfundoi në Austri. Akademia e Dialogut e OSBE-së, organizuar me nismën e grupit të grave të shquara nga Prishtina dhe Beogradi, si pjesë e Iniciativës “Follow us” (Na ndiqni) dhe e përkrahur nga OSBE, është mbajtur nga […]

Read more ›
Emiratet e Bashkuara zgjedhin një femër si drejtuese të parlamentit: e para në botën arabe

Emiratet e Bashkuara zgjedhin një femër si drejtuese të parlamentit: e para në botën arabe

E shtunë, 21 Nëntor 2015 Emel el-Kubejsi është zgjedhur të mërkurën kryetare e parlamentit të Emirateve të Bashkuara Arabe, duke sjellë një risi në tërë botën arabe, si e para dhe e vetmja femër në këtë post. “Jam e nderuar të jem e para femër e zgjedhur si drejtuese e Këshillit Kombëtar Federal. Ky është një testament për mbështetjen e […]

Read more ›
Mali i Zi, nga 2016 “rrogë” e përjetshme për nënat e tre apo më shumë fëmijëve

Mali i Zi, nga 2016 “rrogë” e përjetshme për nënat e tre apo më shumë fëmijëve

E martë, 10 Nëntor 2015 Nga dita e parë të vitit të ardhshëm do të hyjnë në fuqi ndryshimet dhe plotësimet e Ligjit për mbrojtjen sociale dhe të fëmijëve, nga ku do të përfitojnë rreth pesë mijë gra në Malin e Zi. PODGORICË (AA) – Nga 1 janari 2016, nënat e punësuara të tre ose më shumë fëmijëve në Mal të […]

Read more ›
Muaji i luftës kundër kancerit të gjirit dhe shiriti rozë

Muaji i luftës kundër kancerit të gjirit dhe shiriti rozë

E martë, 20 tetor 2015 Tetori është muaji i cili i përkushtohet luftës kundër tumorit më të shpeshtë malinj tek femrat, ndërsa shiriti rozë është prej vitesh një simbol i njohur për ngritjen e vetëdijes për rreziqet e kancerit të gjirit. Objektivi kryesor i të gjitha fushatave të stolisura me shirita rozë ka për qëllim ngritjen e vetëdijes për këtë […]

Read more ›
Sot fillon festivali “FemArt”

Sot fillon festivali “FemArt”

E enjte, 07 Tetor 2015 Më shumë se 100 artiste dhe aktiviste nga vende të ndryshme të botës për gjashtë ditë me radhë do të prezentojnë punën e tyre në Prishtinë. Këtë do ta bëjnë në edicionin e tretë të festivalit rajonal të artistëve për të drejtat e njeriut “FemArt” që organizohet nga qendra për art dhe komunitet “Artpolis” në […]

Read more ›
Fatima El-Fihri, gruaja që themeloi universitetin e parë në botë!

Fatima El-Fihri, gruaja që themeloi universitetin e parë në botë!

E shtunë, 03 Tetor 2015 Edhe pse Evropa, shpesh me arsye, mburret me trashëgiminë e saj kulturore, kur është në pyetje arsimimi, asnjëri nga tre universitetet më të vjetër në botë, nuk i takon Evropës. Në fakt, universiteti më i vjetër në botë është ai Kairouan (arabisht:  Al Kairauān), i cili gjendet në qytetin maroken, Fes. Universiteti në fjalë është themeluar […]

Read more ›
Turqi: 42 gra me mbulesë në listën për deputet të partisë AK

Turqi: 42 gra me mbulesë në listën për deputet të partisë AK

E enjte, 09 Prill 2015 Fotografitë e grave me hixhab që gjendet në listën e partisë AKP për zgjedhjet e ardhshme parlamentare kanë tërhequr vëmendjen e madhe të publikut. Në listën e Partisë qeveritare AKP gjenden 99 gra, ndërsa prej tyre 42 janë me hixhab. Në listë gjendet edhe Ravza Kavakci Kan, motra e Merve Kavakci, deputetes së parë me […]

Read more ›